Babér (Laurus nobilis)
Évszak?
Tavasz
Örökzöld növény. Sötétzöld, fényes, megtörve illatos leveleiről egész évben felismerhető.
Mikor találom meg?
Április-május. Nálunk sajnos nem virágzik.
Mikor virágzik?
Ősszel
Mikor van termése?
Aromás, fűszeres illatú levelét használjuk, rendszerint szárítva. A babér az egyik legrégebben ismert fűszernövény. Felhasználása igen sokoldalú, használják húsok, páclevek, fűszerolajak, levesek, főzelékek, mártások ízesítésére. A magyar konyha is régóta használja különböző húsok fűszerezéséhez.
Ehető?
Emésztést serkentő, étvágyjavító, antibakteriális, rothadást gátló. Reumatikus fájdalmak, ficamok és zúzódások kezelésére használják a babérolajból készült kenőcsöket (a babérolajat a növény terméséből vonják ki). Széles körben használja a kozmetikai ipar. Vizelethajtóként is használták.
Gyógyhatás?
Nem
Védett?
Nem Kis-Ázsiából és a Mediterráneumból származik.
Őshonos?
Mivel aromaanyagai lassan szabadulnak fel, ezért az étellel együtt kell főzni. Már az ókorban babérkoszorúval jutalmazták a különböző versenyek győzteseit. A nagy nemesi családok kertjében megtalálható volt. Csótányriasztó hatása van. Gyakran megjelenik szólásokban is pl.: „ül a babérjain”.
Tudta?